Rörbockning

Med rörbockning kan man ta fram kompletta rörsystem. I Gnosjöregionen finns det företag med specialkompetens inom rörbockning. Ett företag som är specialist i ämnet är Anderssons Mekaniska i Skillingaryd som bland annat bockar rör till möbelindustrin.

Det finns många olika områden där man är beroende av rör som är böjda till specifika dimensioner. Man kan ta fram möbler, verktyg och så givetvis rörsystem med hjälp av rörbockning som klarar av olika slags material.

I Gnosjöregionen finns det företag som med hjälp av cnc-tekniken bockar fram rör i enlighet med de instruktioner och ritningar som kunden ger.

Numera är det inte ovanligt att man kan ha en färdig produkt inom 24 timmar, och det kommer in beställningar till de svenska företagen från hela världen i och med att man erbjuder effektivitet i samband med kvalitet.

 

Kallbockning och varmbockning

När man bockar rör så handlar det för det mesta om metallrör och traditionellt sett så har detta gjorts med två huvudsakliga metoder, nämligen kallbockning och varmbockning.

När man kallbockar så använder man sig av en kurvmetall och man kan jobba med en slags dorn som man trär på före bockningen. Med den här typen av rörbockning så tvingar man röret att vid dragning löpa på utsidan av dornen.

Detta leder till att röret sträcks över den avrundade änden av dornen och därmed rundas till på ett effektivt sätt.

När man jobbar med varmbockning så använder man sig ofta av sand som man fyller röret med. Sanden kommer att packas innan man böjer och här använder man sig av en svetslåga för att hetta upp.

Eftersom man värmer utsidan av röret så är det även på utsidan som sträckningen kommer att ske. Det här är en manuell metod som kräver erfarenhet och vana och det särskilt om man jobbar utan sand med det som kallas för veckbockning.

Nuförtiden så jobbar man förstås inte manuellt då man tar fram större produktioner av rör. Moderna rörbockningsverktyg är både datorstyrda och hydrauliska.

 

Kompletta rörsystem

Många av företagen i Gnosjöregionen har utvecklat sitt kunnande och sin maskinpark för att kunna leva upp till dagens produktionskrav.

Numera så måste ett företag kunna ta fram enstaka rör som ska ersätta bitar av rörsystem eller rentav ta fram kompletta system som är exakt anpassade till sin funktion.

Det är mycket spännande att se hur detta görs på ett smidigt och snabbt sätt. Ofta så jobbar bockare och svetsare sida vid sida för att man ska kunna klara av bockning och efterarbete på ett enkelt sätt.

Som kund har man friheten att välja fritt mellan olika tjocklek och material för att anpassa produktionen till de behov som finns.

 

Ny och spännande teknik för bockning

Sedan cnc-tekniken blev ett faktum så har mycket förändrats inom verkstadsindustrin. Man kan numera ta fram stora volymer på mycket kort tid.

Med hjälp av datorstyrda bockningsmaskiner så klarar man av en rörbockning som inte kräver manuellt arbete och en massa tester innan man kommer fram till rätt dimensioner.

Det här gör att det går att lägga in akutbeställningar av metallrör hos företag i Gnosjöregionen och räkna med färdiga produkter inom några dagars tid.

Detta påverkar förstås drift och produktion hos företag där man är beroende av rörsystem och rörkomponenter för att kunna fortsätta med sin egen arbetsprocess.

 

 

0371 webb & reklam AB

Burserydsvägen 38

333 32 Smålandsstenar

0371-319 00

0371-319 85

 

Kontakta oss »

 

 

Aktuellt

 

2017-12-07

Tillverkning av inredning med bockautomater

Med bockautomater så kan man tillverka inredning som håller längre och som är estetiskt tilltalande med snygga former och modern design.

 

Läs mer »

 

 

 

2017-07-05

Fördelar med att jobba med gradsaxar

Det finns många olika fördelar att jobba med gradsaxar som erbjuder en effektiv form av plåtbearbetning som många industriföretag har behov av.

 

Läs mer »

 

Onsdag 11 april -
Nu lanseras vår nya större säckklämma Gripper 150
Nya WeLoc Gripper 150 klarar att försluta större påsar och säckar än vår nuvarande populära WeLoc Gripper 100.
Fredag 6 april -
Skeppshults Press & Svets AB får nya ägare
Lennart och Amanda Ohlsson, som varit ägare av och verksamma i Skeppshults Press & Svets AB sedan 1974 har valt att överlåta bolaget till de lokala entreprenörerna Kenneth Lundahl och Fredrik Hall.
Torsdag 5 april -
Hållbarhetsrapport
Vi är stolta att publicera vår andra Hållbarhetsrapport!
Onsdag 21 mars -
Nya lasermaskinen - snabba leveranser!
Vi har egen plåtproduktion i Hillerstorp, Vår inriktning är på tunnplåts bearbetning 0,7mm - 6mm. Med vår nya lasermaskin kan vi snabbt leverera.
Tisdag 20 mars -
Ymer valde SMV för ny klipplinje
Ymer Industrial i Ljungby behövde en rikt- och klipplinje för sin produktion av kylare till så kallade Off Highway-maskiner. Produktionschefen Jim Eriksson gjorde som många andra – han googlade fram en leverantör och hamnade i Smålandsstenar.
Måndag 19 mars -
VD håller låda #9 - Förpacka i nuet!
Förpacka i nuet! Läs Thorbjörns reflektioner: Jag hade så när sagt, ”lev i nuet”. Men som du vet är det där med livscoaching inte riktigt syftet med mina ”lådor”. Alltså håller jag mig till mitt eget ämne. Förpackningar handlar alltid om nuet.
Tisdag 27 februari -
Axjo förvärvar ledare inom maskintillverkning!
Under fredagen 16 februari 2018 uppnåddes en överenskommelse mellan Axjo Plastic AB i Gislaved och Windak AB. Axjo och Windak inriktar sig båda till kabelindustrin och har sedan länge samarbetat. Nu tar de det ytterligare ett steg vilket innebär stora fördelar för kunderna.0371 webb & reklam AB
Burserydsvägen 38
333 32 Smålandsstenar
0371-319 00
www.bockning.se